Haza

Amikor elolvastam a Kati blogján a debreceni bejegyzését, nem volt nehéz elképzelni, hogy milyen lehet. Kolozsvár is majdnem ugyanolyan, szerintem. De egyből az jutott eszembe, hogy otthon milyen lehet most, amikor havazik. Ezen a télen nem is volt igazi tél. Legalábbis nem olyan, mint amilyenre emlékszem kicsikoromból. Akkor volt tél. Amikor napokig megállás nélkül havazott. A hó sokszor térden felülig ért. Minden csupa fehér volt: a házak, a fák, az emberek, az állatok, még a füst is. Mikor sütött a nap, az ember érezte, hogy melegíti az arcát. Mindig attól féltem ilyenkor, hogy jön a meleg, s elmegy a hó. Milyen megnyugtató volt, amikor estefelé kinéztem az ablakon, és azt láttam, hogy ugyanakkora pelyhekben, ugyanolyan sok hó hull, mint azelőtt. S ahogy az emberek mentek el a házunk előtt, hóemberek voltak. S vastag kabáton újjnyis hó állott.
Reggel, mikor mentünk iskolába, szórták az útat sóval és homokkal. Minek kell szórni? Hogy felolvadjon s a gyermekek ne tudjanak “sikulázni” rajta? A kocsik akkor is csúsztak. Az emberek is. Ugyanannyian estek el. Senki se zugolódott, mert tudta: ennek most van itt az ideje.
Az ablakon kinézve látszik Garat. Látszik a Kicsi-erdő, a Négykézláb-hegy. Amin olyan jó lehetett zacskóval vagy zsákkal ereszkedni. Nem számított, hogy a nadrágod, a bugyid s a zoknid is megtelt hóval. Az se, hogy hazafele menet ráfagyott a hajadra s az arcodra a hó. Csak az, hogy kihasználjuk, s hogy ki megy messzebb a szánkóval.
Most, Kolozsváron max sétálni lehet. Esetleg hóembert csinálni. Nincsen itt a szánkó, nincs itt Garat, nincsenek itt a kutyák, a gyermekek, akikkel szánkózás köznben gyermeknek éreztem magam. Csak Kolozsvár van, a sok betonnal, kocsival, emberekkel… de ennek most van itt az ideje!

Reklámok
Kategóriák:Uncategorized Címke: , ,
  1. Levi
    február 13, 2009 - 4:40 du.

    Jó is volt Garaton hülyéskedni el a napokat!

  2. május 30, 2011 - 5:12 du.

    Idén télen is nagy hó vala Barnika 😀

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: