Kezdőlap > Filmek > Benjamin Button

Benjamin Button

Milyen megszokott, hogy a születéstől kezdve mind öregedünk. Milyen megszokott, hogy az idő telik. Milyen megszokott, hogy az óra mutatója jobbról balra halad, az eggyestől a tizenkettes felé. Hatvan másodperc… hatvan perc… huszonnégy óra… De mi van akkor, ha az óra mutatója balról jobbra, a tizenkettestől az eggyes felé halad? Mi van akkor, ha valaki megszületik öregen és egyre fiatalabb lesz? Akkor az van, hogy az illetőt Benjamin Button-nak(Brad Pitt) hívják. Akkor az van, hogy egy ötéves öregember játszik egy ötéves kislánnyal, Daisyvel(Cate Blanchett), aki nemrég tanult meg beszélni, aki éppen akkor kezdett el járni.
Az apja félt az öreg bébitől, ezért pár dollárral letette egy ház lépcsőjére. Queen(Taraji Henson) nem félt tőle, gondjaiba vette és felnevelte, így lett Benjamin fehér létére néger szülők gyereke. Majd mikor annyira fiatalodott – normális esetben azt mondanánk, hogy elég idős volt már – munkába állott egy hajón. Bárhová utazott, mindenhonnan küldött egy képeslapot Daisynek, aki balettot tanult, és elég sikeres lett.
Hazatérése után nem sokkal, Benjamin megörökölte apja, nagyapja és dédnagyapja családi vállalkozását, a Button’s Buttons céget. Persze ezzel együtt megtudta azt is, hogy anyja szülés közben meghalt, és hogy Thomas(Jason Flemyng) az apja. De Benjamin szerint Queen az anyja. S őt nem boldogítja a vagyon, csak Daisy szerelme, amit nehezen szerez meg, annak ellenére, hogy mindketten vonzódnak egymáshoz. Hol Daisy ajánlja fel magát, hol Benjamin igyekszik meghódítani. Végül egy baleset után Daisy hazatér.
Boldogok Benjaminnal. Ez a film legvagányabb része. Mégis olyan szomorú az egész film. Daisy öregszik, Benjamin egyre fiatalabb. Mikor gyerekük születik, Benjamin attól fél, hogy nem apja, hanem lassan játszótársa lesz a lányának. Ezért elad mindent, és a pénzt egy bankszámlára teszi fel, hogy lánya és Daisy tudjanak élni. És ő? Ő elmegy. A felesége felébred, egymás szemébe néznek…tudják. És elmegy.
Minden születésnapra küld egy lapot a lányának, “Bárcsak…” kezdetű mondatokkal. Majd sok év után, szinte gyerekarccal megjelenik Daisy tánctermében. Ekkor lánya tizenkét éves, Daisy férjhez ment.
Benjamin egyre fiatalabb lesz. Gyerekként már nem is ismeri Daisyt, aki odaköltözik hozzá az öregotthonba és neveli. Benjamin sokszor úgy érzi, mintha egy egész élet állna mögötte, de nem emlékszik semmire…
Ezt a történetet olvassa fel egy naplóból Caroline(Julia Ormond) haldokló édesanyjának, és így tudja meg, hogy Benjamin az ő apja…
Nem csak a történet egyedi, hanem az egész látvány. Ahogyan Brad Pitt öregből fiatal lesz. Gyönyörű a látvány. Megragadó a hangulat. Nagy ötlet a kerettörténet. Érdemes megnézni.
Kedvcsináló:

Reklámok
Kategóriák:Filmek Címke: , ,
  1. baresz
    május 3, 2009 - 11:01 du.

    “Az élet sokkal, de sokkal boldogabb lenne, ha 80 évesen születnénk, és onnan közelítenénk fokozatosan a 18 felé.” (Mark Twain)

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: