Kezdőlap > Info, Irodalom > E-book vagy hagyományos könyv?

E-book vagy hagyományos könyv?

ebook_screenshot_20090924134023_normal

Nem is olyan rég ígértem egy összehasonlító értekezés-elemzés-leírásásszerű bejegyzéshibridet a hagyományos könyv és az egyre nagyobb teret hódító e-könyvről. Mindenképpen szubjektív a vélemény, nem is akartam objektív lenni. Melyik a jobb? – mindenki maga dönt!

Kezdjük az elejéről!
Az előállítás. Valamikor régen a nyomdászinasokat arról lehetett megismerni, hogy ha nyakig nem is, de legalább könyökig ólmos volt a kezük a nyomtatás miatt. A technika oda fejlődött, hogy nem csak tintasugaras, hanem már lézernyomtatók is vannak. S ha van papír, akkor máris oldalak ezreit lehet kinyomtatni. A rosszabb minőségű papírt nádból csiálják. A jobbacska minőségűt pedig fából állítják elő. Ha számigálunk egy kicsit, akkor rájövünk: évente rengeteg fát kell kivágni ahhoz, hogy szebbnél szebb könyvek ezreit, millióit adják ki a nyomdák.

Mi a helyzet az e-bookokkal? Az e-book valahol a PPC(Pocket PC) és a PDA(Personal Digital Assistant) környékén kezdődött kifejlődni. Biztos sokan vannak, akik laptoppal utazgattak, és unalmukban olvasgatni próbáltak. Milyen rossz, hogy a fény miatt alig látszik a képernyő! Ez volt a helyzet a PDA-val is. Kellett egy új megoldás arra, hogy az állandó képernyőbámulás – ez eléggé fontos az olvasáshoz – ne ölje meg a szemed. Így létrejött az ún. E-Ink technológia. Ennek lényege: két műanyag lap között kapszulákban levő fekete és fehér, negatív és pozitív töltésű részecskék vannak, amik lebegnek a folyadékban és helyet változtatnak. Ezekből lesz a pixel, amikből betűk és szürkeárnyalatos képek rajzolódnak ki. Ennek köszönhetően az e-reader kijelzője pontosan olyan, mint egy könyv lapja. Csak akkor fogyaszt, ha éppen változtatjuk a kijelzőt, vagyis lapozunk.

Hosszú a kémiai folyamat, ami egy e-readert eredményez. Viszont koponyánként csak egyet vesz mindenki, ahelyett, hogy otthon saját kis könyvtárat rendezne be. Méretéből adódóan – ami elég változó – az előállítása nem túl költséges. Szemléltető eszköznek megteszi az egyik kedvencem, a Sony Portable Reader, ami 158 × 108 × 10 milliméter és csupán 220 gramm. A kijelzője 800 x 600 pixel, és 5 inches. Ezek az adatok változnak, természetesen… De mindenképpen könnyen hordozható zsebben, táskában.

Ha már a méretnél tartunk, egy 300 oldalas könyv jóval nagyobb. És az csak 300 oldal. Egy e-readerre felfér egy kisebb könyvtár is, akár 300 regény. A memóriája bővíthető, így ezt csak fokozni lehet.Nem kell könyvtárakba járkálni. Elég, ha letöltjük a netről a kiszemelt könyveket, USB-n felmásoljuk az olvasóra, és máris vihetjük magunkkal. A Linux alapú masinák mindenevők, azaz szinte minden formátumot olvasnak(PDF, HTML, TXT, Mobilpocket, PalmDoc stb.)

Valószínű, hogy a negy hév közepette kiszakad a könyv egy lapja. Visszatesszük, nincs gond(hacsak nem könyvtári volt). Az e-olvasó törékeny, vigyázni kell rá.
Jön az elázás. A papír szárítható. Az elektronikus masinák viszont… Éppen ezért fontos, hogy az e-reader ha nem is vízálló, de cseppálló legyen.
A másik fontos szempont a hosszú üzemidő. Ez a könyvek esetében esett. Egy olvasó masina viszont kitartó kell legyen. A többje 8000 lapozást bír ki, ami elég sok időt vesz fel(elvégre míg elolvasol annyi oldalt…!). Ha használod a beépített Wifit – mert sok kütyüben van – akkor kevesebbet bírja az aksija. Ha pedig zenét is hallgatsz, akkor ismét rövidül a készenléti ideje.

Ezzel elértünk a következő lehetőséghez, amivel nem rendelkezik a könyv: vakok is „olvashatnak” így könyveket. Van felolvasó benne!

Jó, de a könyvbe lehet jegyzetelni – mondhatják az emberek. Lehet, pont mint az e-readerbe. Sőt, még linkekeket is tehetünk egy-egy szóhoz, így könnyen ugrálhatunk a szövegben. Az elitebb példányokban már keresni is lehet a touch-screennek köszönhetően.

Mi maradt még? Az ár? Abban asszem ha mindenki nem is, de sokan egyetértenek, hogy az antikváriumban is eléggé megkérik az árát a jobbacska könyveknek. Igaz, hogy szépen mutat a könyvespolcon… Ezzel szemben az e-readert csupán egyszer kell megvenni, kéthetente tölteni, a többi (szinte) ingyen van. (Az Ebay-en egy Sony Touch eBook Reader 600 modell gyári csomagolásban csupa 227 dollár és 50 cent. Egy ilyennek szívesen lennék a gazdája). Igaz, hogy ez nem olyan mutatós, mint a bőrkötéses lexikon-sorozat, de ez van!

Látszólag mindenki elégedett. Mondjuk a nyomdászok, a könyvtárasok és a könyvesbolt tulajok nem kanyarítanak valami nagy mosolyt. Érthető is. Lassan befellegzett az üzletnek az e-readerek elterjedésével. Pedig az olyan könyveknél, amik kis példányszámban jelennek meg – szakkönyvek, tudományos könyvek – előnyösebb az elektronikus forma a költségek csökkentésére.

Másik fontos szempont a szerzői jog. Hiába van a kódolás, egyszer mindent fel lehet törni. El lehet lopni bármely kiadó könyvét. Valószínű, hogy egységesítve lesznek az e-könyvek formátumai. Ki vesz olyan e-readert, amin nem megy pár régebbi kiterjesztés?

Nem akartam senkit meggyőzni, még akkor sem, ha én inkább az e-reader pártján állok, és csorgatom a nyálam a szebbnél-szebb és okosabb gépeket látva. Persze nem mindenkinek ez a véleménye, és ez a jó! Van, akinek a bőrkötéses könyv áll közelebb a szívéhez, van akinek nem. Mindkettő értékes, az biztos!

Forrás: PC World.hu, E-könyvolvasó blog, Virtus.hu, E-book Reader Matrix

Reklámok
Kategóriák:Info, Irodalom Címke: , , ,
 1. norubi
  október 13, 2009 - 4:19 du.

  Elvileg egy könyvtárosnak nem szabadna megrökönyödnie, ha holnaptól egy párterrás vinyó felett kell őrködnie egy bazi nagy állomány helyett, hiszen a szakma nem elsősorban az adathordozó formátumáról szól, inkább az információról. De megtartom a véleményem: Kőszívű ember fiai, Alkonyat, Harry Potter, kinek mi a kedvence , legyen szagos bőrös kiadásban, ha úgy jobb. Én idővel mindenképpen beszerzek egy e-readert és csomó könyvet el fogok rajta olvasni élvezettel. Ami nem jelenti azt, hogy a Stanislaw Lem (szintén: kinek, ki a kedvence, kit tisztel meg) összes művei nem fogják kettérepeszteni a polcomat.

 2. norubi
  október 13, 2009 - 4:19 du.

  kiváló cikk egyébként

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: