Kezdőlap > Blogol, Teo > A pápa blogolásra buzdít, de járhatsz online templomba is

A pápa blogolásra buzdít, de járhatsz online templomba is

Az internet rendkívül gyors fejlődésének köszönhető, hogy XVI. Benedek pápa kiemelten fontosnak tartja, hogy a katolikus egyház tagjai blogoljanak. A pápa a multimédiás hitterjesztésre, és a modern kommunikációs lehetőségek kihasználására kérte az összes katolikus egyházi személyt. Szerinte minden lehetőséget ki kell használni a hit terjesztésére, és arra, hogy más kultúrák és vallások képviselőivel kerüljenek kapcsolatba. XVI. Benedek szerint az internetet a lelkészképzésbe is be kell vezetni.

A Vatikán már jó ideje jelen van a neten. Elindította saját youtube csatornáját, a pápa elindította a Facebookról mintázott alkalmazását – amit az első napon már félmillióan néztek meg. A Pope2you oldalon beszámol utazásairól, terveiről, és beleolvashatunk a beszédeibe is. Válaszként youtubera hozták létre a godtube.com oldalt.

A 82 éves egyházfő szerint a fiatalok egy jobb világ építésére használhatják az internetet. Szerinte a digitális világ segítséget nyújthat az evangélium hirdetésében.

Ezt látszik megerősíteni az is, hogy mostanában a „nagy fehér tűzfolyamon” épülnek a leggyorsabban a templomok. Egyre több gyülekezet hozza létre saját honlapját, amik interaktívak, felszentelt lelkipásztorral, chattel vannak ellátva. Itt nem csak a Bibliát lehet tanulmányozni, hanem akár úrvacsorára is lehetőség van. Persze a néző a saját kenyerét és borát fogyasztja el.

Floridában olyan is történt, hogy távolsági keresztelést tartottak neten keresztül. Sőt, a dél-carolinai Seacoast Church honlapját gyónni is lehet. Más helyeken pedig ülőhelyet lehet foglalni a virtuális templomban, és be lehet szerezni a mellettünk ülők Facebook vagy Twitter linkjét.

Akik bírálják ezt a fajta igehirdetést, azzal érvelnek, hogy a keresztyén közösség megköveteli a személyes kapcsolatot. Ezzel szemben sokak szerint azt a kort éljük, amikor az emberek banki műveleteket végeznek, tanulnak, randiznak a neten. Akkor miért ne lehetne templomba is járni?!

Hogy hány ilyen internetes templom van? Még nem lehet pontosan tudni. Eddig negyvenet tartottak számon, de egyre többen vágnak bele.

Hogy mennyire formabontónak és jónak tartják az ilyen kezdeményezéseket a hívek, jól mutatja a lifechurch.tv, aminek heti 25 online istentiszteletét 60.000-en nézik rendszeresen, és további 5.000-re tehető azoknak a száma, akik csak felpillantanak néhány percre. Egy kicsit többet is tettek: a googletól hírdetési szavakat vásároltak, így az is megtörténhet, hogy ha az ember a “szex” vagy “pia” szóra keresve keresztyén linket talál.

A lifechurch.tv vezetője szerint az a szerepük, hogy az érdeklődőket a valódi templomok és gyülekezetek felé tereljék. Gyakran nincs más lehetőség az emberek megszólítására, csak az internet.

via sg.hu

Érdemes elolvasni: A tömegkommunikáció pápai tanácsa

Reklámok
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: