Kezdőlap > Filmek > The book of Eli

The book of Eli

Sok olyan körülmény van, ami befolyásolja az embert egy filmmel kacsolatosan. Hiába nézel előzetest, mert – nem véletlenül – minden filmnek olyan trailert nyomnak, hogy leszakad az arcod! Azután ott a komment. Nem tetszett, ilyen gagyi, olyan gyenge, tiszta spoiler! De egye fene, megnézem! S akkor jön a mozis felvétel, lehetőleg mozis hanggal – úgy az igazi! – és felírattal, ami ha jól is van időzítve, vagy tele van elírással, vagy semmi köze az angol szöveghez. Képzelhetitek, hogy mekkora elhatározás kellett, hogy így is megnézzem a filmet és megszülessen ez a bejegyzés Éliről.

Éli egy iPodos csávóka, aki macskákat zabál és napszemüvegesen bandukol nyugatra. Nehéz is lenne valami értelmes kaját keresni, hiszen harminc évvel az égés után vagyunk – tehát posztapokaliptikus kor. Ezért olyan sivár minden, alig vannak emberek. S akik életben maradtak, azok is képesek ölni egy falat kajáért vagy egy fél liter vízért. Ebben a világban baktat Éli nyugatra egy könyvvel, amiért bármit megtenne a főgonosz. De nem azért, mert lelki táplálék, hanem azért, mert fegyver, amivel megcélozhtja a gyengék és az elesettek szívét. Itt már kezdtem kapizsgálni, hogy a Bibliáról van szó. A végén pedig kiderül, hogy brájban van írva a Biblia, sőt: Éli diktálja le – hiszen minden nap olvasta – , hogy az emberiség utolsó mentsvárában ismét kezdjék nyomtatni és sokszorosítani.

Habár egy nagyon-nagy név van a színészi gárda soraiban, mégis közepesnél sokkal jobban sikerült. Tetszetősek a hírtelen akciójelenetek. Végigvonul rajta a feszültség, és mindig van az eseményekben egy csavar, amire mosolyogva bólogathatsz: Ez igen! Biztos volt dolga a digitális utómunkát végző csapatnak!

Azt hiszem, hogy ellent kell mondjak azoknak, akiknek nem tetszett a film! Vagy csak azért pozitív a véleményem róla, mert nem volt semmilyen elvárásom vele kapcsolatban? Vagy a Biblia iránti tisztelet nem engedi, hogy jól lehúzzam? Közrejátszik az, hogy szeretem Danzel Washington alakításait? Remélem ez mind benne van! Plusz még az is, hogy elég jó a történet! Ez az a film, amit még egyszer meg kell nézni jó minőségben is! Addig is egy kicsi iz-adó:

Ui: Nem azért néztem végig, mert nagy volt az elhatározás (Ha törik, ha szakad, ha nem szakad, megnézem!), hanem azért, mert tetszett, és ötpercenként ismételgettem Aknai egyik kedvenc mondását!

A port.hu-n elég nagy port kavart a fórumozók között, az biztos… port.hu-n nagy port :))

Reklámok
 1. Kato Kata
  március 10, 2010 - 4:51 du.

  Mi aknai kedvenc mondása?

  • baresz
   március 10, 2010 - 5:51 du.

   Hát… asszem azt majd személyesen mondom el! Nem akarok csúnya szavakat hasznáni! 😀

 2. stulok
  március 11, 2010 - 6:09 du.

  Nekem kicsit uncsinak tűnt az eleje, legalábbis amig beindul a történet.. őszintén, valahogy a sok reklám és trailer után jobbra vártam.. de talán a mozis verzió az oka vagy nem tudom, viszont kétlem, hogy megnézném a jobbik változatát.. nem kellett volna megnézzem ezt, mert miután már tudom a történetet, akkor nem nézem meg még1szer, csak ha írtó vagány volt (s ez nem abba a kategóriába sorolható, szerintem).. asszem, az a film amit néztünk utoljára, az angyalokkal (de ha tudnám a címét is, akkor leírnám 🙂 ), valahogy – egy pindurival jobban tetszett.. na.. de elmegy egy estére 🙂

  Ha az Aknai mondása az amire én gondolok, akkor szerintem is jobb ha személyesen mondod el neki 😛 izsup 😛

  • baresz
   március 11, 2010 - 7:37 du.

   Hát… ha arra gondolsz Krisztinucá, ami hasonlóan szól: “Azt aaaaaaa… meeeeghaaalsz!”, akkor eltaláltad! 😀 Annak a másiknak Legion a címe, de szerintem z kicsit kisebb durr, mint ez a film!

 3. Kato Kata
  március 14, 2010 - 7:48 du.

  nem szeretném ha akna csúnyákat mondana nekem, úgyhogy nem fogom megtudni a kedvenc mondását. de azé köszi hogy legalább ennyire felvílágosítottatok:)

  • baresz
   március 14, 2010 - 11:15 du.

   Nincs amit köszönj! De szerintem ha ketten vagyunk Aknaival egy helyen, akkor úgyis mondani fogja! De idővel meg lehet szokni, sőt, a tetszetős hangsúllyal használni is lehet!

 4. Kati (tudod, a másik, akit ezer éve nem láttál :P))
  március 26, 2010 - 10:09 de.

  Szerussz TE!!
  Jó néha beleolvasni a blogodba!! Főleg, ha filmekről és Kolozsvárról mesélsz :)) Aztat akartam mondani, hogy ez a film nekem is nagyon nagyon tetszett. Főleg abban értunk egyet, hogy bár vontatottnak tűnhet, mégis van benne egy állandó feszultség. És naná, hogy tetszik nekunk, mert az emberiség egyetlen mentsvárának a Bibliát tartja – háth… én is! 😀

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: