Kezdőlap > Blogol, VH > I love Romania

I love Romania

iloveromaniaNemtom ki hogy van vele, de nekem valahogy nagyon sok esetben volt/van negatív élményem a román közintézményekben. Eddig aszittem ez amiatt van, hogy nem igazán tudok (jól) románul. De a tegnap este Krisztinával elmentem postára… helyesbítek: a tegnap estefelé mentünk a postára. S azt láttam, hogy aki jól tud románul, néha annak is nehéz boldogulni a román – és most egy közhellyel élek (ismét) -  “közigazgatás útvesztőjében”.

Betoppanunk a postára, szépen beállunk a sorba. Beszélgetünk jókedvűen. Ekkor még egyikünk sem sejtette, hogy milyen szomin fogunk távozni. Látom, hogy az előttünk levő csávókával milyen könnyedén beszélget, mondhatni flörtölget az éppen ott dolgozó nőcike. “Könnyű dolgunk lesz” – gondoltam. Sorrakerülünk, odaadja Krisztina a leveleket, kitölti, amit kell, de persze van benne hiba. Kijavítjuk, akkor is van benne hiba. Azt is kijavítjuk és mosolygunk hozzá, még akkor is, ha legszívesebben lefejelné az ember… de a mosoly, az eltakarja az ilyen gondolatokat, szerencsére. Mondjuk ha nézéssel lehetne ölni… Kezd gépelni a négynyolcvanhatosán, törül, gépel, majd felcsattan: Nem lehet három-négy feladó. Pedig ilyent még küldött Krisztina, elég sokat, hogy “X si Y prin avocat Z”. Na mondom: ez tartani fog egy kicsit! De ha nem lehet beírni, csak “Z” nevét, akkor ez van. Jön a jól bevált módszer: korrektor mindenre, ami nem kell. De nem csak egy helyen, hanem mindenféle iraton, rubrikán, papíron és mittoménmin, ami kell, hogy elküldj egy levelet. Ennyit arról, hogy kedvesek.

Minden esetre azt meg kell hagyni, hogy sokoldalúak: amíg a pecséttel hadonásznak, mint egy jobbacska japán filmben, addig megkérdezi a barátnőt, hogy hány csomagot hozott. Nyolcat? Mosollyal nyugtázza. De ha én fel akarok adni 3 levelet, az már megerőltető. A nyelvtudásuk sem semmi: magyarul beszél telefonon. Arra számítva, hogy meghallja, hangosan beszélsz te is magyarul telefonon, hátha lesz egy kicsi előnyöd. De mire odaérsz, már átváltozott tősgyökeres románná, és csak az állam hivatalos nyelvén hajlandó beszélni veled… azaz hozzád!

Akkor még ne legyen gyomoridegem, mikor kell menjek egy közintézménybe elintézni valamit. Előre reszketek, mi lesz, ha románul annyira fog hadarni a diszpécser, hogy nem értem? Az lesz, hogy rákérdezek ismét: “Möszkuza?Nám öncelesz… :)” Erre elmondja megint, de oda kell biggyeszteni valamiféle beszólást, amiből egyértelműen kiderül, hogy mi vagyunk érte s nem fordítva! Mikor ki kell tölteni egy formulárt, nekiesek nagy gonddal, nehogy véletlenül elrontsam, mert látom a gyilkos gondolatot a szemében: le is vág, ha megint megzavarom. Utána pedig jön a séta: egyik ablaktól a másikig. Ha éppen valakinek nincs kedve, akkor elküld a másik ablakhoz, ahol éppen fontos telefonbeszélgetés zajlik barátokkal vagy barátnőkkel. A felcsattanás után pedig én kérek elnézést, hogy az előző ablaktól ide irányítottak.

Eddigre már kezd elfogyni a türelmem és szakadozó román szavakkal megpróbálom kinyögni, hogy most már kicsit elegem van satöbbi. Ha nagy szerencsém van, akkor mégis akad valaki, aki érteget “ kicsi magyar nyelv”, és jószándékúan, abban a tévhitben élve, hogy ő kell kiszolgáljon, türelmesen segít nekem. Le a kalappal az ilyenek előtt. Mikor végre kijutok, rájövök, hogy inkább lapátolok fél napot valaki helyett, csak intézze el a papírokat nekem! Mosolyogva, cinikusan mondom magamban magamnak: I LOVE ROMANIA!

Reklámok
Kategóriák:Blogol, VH Címke: , ,
 1. sziLi
  április 27, 2010 - 10:27 du.

  De sajnos ez a kényelmesség meg van a például magyar lakta településeken is, ahol magyarul szolnak(bőgnek-elnézést a tehenektől) hozzád. Te kell elnézést kérj, hogy meg merted szakítani a másfél órás beszélgetést. És megtisztelve kell érezd magad, ha elnézik neked. Kekó társaság. Nem jártam még minden közintézménybe :)) de remélem, hogy nem ez a tapasztalata mindenkinek….
  Erdőfülébe ezekre az esetekre van 1 rövidke, találó szó: “nahogyanyüvekegyékmeg”

  • baresz
   április 27, 2010 - 10:49 du.

   Erdőfülébe ezekre az esetekre van 1 rövidke, találó szó: “nahogyanyüvekegyékmeg”

   Azé’ még van pár hasonló szó…

 2. Kato Kata
  április 28, 2010 - 5:32 du.

  Hát nekemes rengeteg élményem van, de nemcsak egyik, hanem a másik részről is, mivel anyukám postás és szegénynek sokszor a sok falusi bokor tönkreteszi az életét…
  Na de most hirtelen a sok élmlény közül kimagaslik egy ami nagyon jellemző…

  Ehhez hozzáfűzöm hogy azé vannak kivételek, mert, annélkül hogy bölcsködnék, anyukám az egész falut kiteszi inteligenciában és az összes hivatalos ügyet ő intézi -az egész falunak…

  De akkor lássuk a negatív példát.

  Mentem hogy vegyek ki egy levelet, mert “bonuri de casa”-k voltak benne (amire sajnos cigit nem lehet venni)

  3an álltak a chiseu mögött és egy gépet néztek. Odahívták a negyediket is. Az meg hozzájuk fordult és ezt mondta:

  -Da nu vedeci k tre sa scrieti parola acoli, ba.
  A másik három úgy 2 percig kimeresztett szemmel fülelt (ez milyen szinesztézia)

  Egyszer egyiknek felcsillan a szeme:

  -Á, Dáááá, OP nr. 13!!!! A többiek mind jólesően mosolyogtak hogy ők aztán hasíttanak (postarita rulz). De én akkor már tudtam a pass-ot és ha az alkalom úgy kívánná, bármikor betörhetnék a rendszerükbe… De szerintem az is dögunalom lenne, mint a sorbanállás előttük…

  Amúgy az egész storyt videófelvétellel tudom bizonyíttani szükség esetén…

 3. baresz
  április 28, 2010 - 5:36 du.

  Na az nem lenne rossz… mármint a videó! Képzeld el, milyen híres lennél, ha feltenném ide, a WPre 😀 !

 4. Kato Kata
  április 28, 2010 - 6:12 du.

  az neked sokba kerül fiam:P

  • baresz
   április 28, 2010 - 7:09 du.

   Hát… ha olyan hiper-szuper-fenomenális felvétel, akkor megéri az árát! 🙂

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: