Kezdőlap > Blogol > Magyar vagy keresztény?

Magyar vagy keresztény?

Már egy ideje foglalkoztat a kérdés, hogy melyik elsődleges az ember(ek) számára: magyarnak vagy kereszténynek lenni?

Tudom, tudom: a kettő nem zárja ki egymást! De feltételezzük, hogy választani kell! Vagy magyar leszel, vagy keresztény!

Te mit választanál?

korona Ha megkérdezzük a HVIM, vagy a Magyar Gárda álláspontját, akkor valószínűleg az lesz a válasz, hogy ők bizony magyarok! Ha törik, ha szakad, magyarok! Mégis büszkén énekelik a Himnuszt: Isten, áldd meg a magyart! A Koronán is ott van a kereszt, a Pantokrátort és a szenteket ábrázoló lapocskák. A Korona két részből áll: a felső keresztpánt Isten mennyei birodalmát, az alsó abroncs pedig Isten földi birodalmát jelképezi. Ezek szerint a koronai készítői elismerték, és velük együtt a koronát viselő uralkodó is, hogy a hatalma felülről, tehát Istentől van.

Keresztény voltunk és nemzeti öntudatunk elválaszthatatlanul összetartozik!?

Szerintem igen. Őszintén: nem tudnék választani a kettő között. Buddhista magyarként hogyan énekeljem a Himnuszt? Miért imádkoznék népemért egy olyan istenhez, akiben nem hiszek!?

Fordítsuk meg a dolgot. A kereszténységet választom. Nem nehéz ebbe beleérezni annak, aki nem Magyarország területén lakik. Nagy Magyarország területe ide vagy oda, Erdélyben akkor is „buletinünk” van, „pasaport” képet kell csináltatni, és román állampolgárok vagyunk. Tehát könnyű beleérezni abba, hogy milyen nem magyarnak lenni. Akkor megtanulok egy másik nyelvet, megtanulok más nyelven gondolkodni. Elvégre annyiféle nemzetiségű keresztény van! De akkor is mindig nagyobbat fog dobbanni a szívem, mikor meglátom a piros-fehér-zöldet, vagy meghallom a magyar nyelvet.zaszlo

Akkor mi is vagyok: magyar keresztény vagy keresztény magyar? Az egyik mindenképpen melléknév lesz! Magyar keresztény: magyarul imádkozom, magyar himnuszt énekelek, magyarul élem meg a hitem. Keresztény magyar is vagyok… azaz igyekszem lenni. Magyarságom mellett keresztény módon élek! Mindkettő kell!

Reklámok
Kategóriák:Blogol Címke: , ,
 1. Dzsari
  június 30, 2010 - 1:41 du.

  ajanlom e kerdesben Laszlo Dezso: A kisebbsegi let aldasai c. konyvet 🙂 -mondjuk a fentvazaltaknal sokkal ujabbat ez sem fog nyujtani,de erdemes elolvasni

 2. Varga István
  július 19, 2010 - 1:50 du.

  Először is gratulálni szeretnék nektek az “Erdőfüle honlapja”megszületéséhez!!!Még egyszer GRATULA!És gratulálni szeretnék azoknak a támogatóknak is akik úgy gondolták,hogy támogatnak ilyen jellegű kezdeményezéseket.Évekkel ezelőtt mi is próbálkoztunk az ERISZ-el(Erdővidéki Ifjúsági Szervezet)mint nonprofit szervezettel de nem igazán volt érdeklődés(támogatás)az eféle-a kulturális életet kicsit “felbolygató”szervezetre!Inkább támogatták azokat a foci csapatokat ahol a mérkőzéseken elverték a vendég játékosokat,a bírót stb.(és még mielőtt bárki megsértődne,nem tudom most milyen állapotok uralkodnak mert nem vagyok otthon közel 7 éve-sajnos-de reménykedem,hogy majd egyszer…)Sajnos ebbe a”Magyar vagy keresztény”írásodba bele kell vennünk a politika meg a történelem!Itt az igazi magyar történelemre gondolok amit Badiny Jós Ferenc,Botos László és a többiek szilárd alapokra támaszkodva leírtak.Ezekből az írásokból olyan dolgokra lehet következtetni,hogy akit mi minden agusztus 20-án istenítünk az CSALÓ volt!Nem őt illette volna a korona-és itt kezdődik a magyarok igazi széthúzása!Vagyis szerintem a kereszténység tehet arról a sorsról ami nekünk jutott.Sőt olvastam már olyan dokumentumokat is ahol híres geológus és vallástörténészek azt a lehetőséget se zárják ki,hogy a keresztény vallást és amit hirdet a MAGYAR ŐSVALLÁSBÓL alakították ki azok akik meg akarták hódítani a világot(röviden:kamu az egész-ez egy kicsit erős);gondoljunk csak a keresztes hadjáratokra,ahol emberek millióit mészárolták le-az nem volt BŰN???Azért jó volna a világgal megismertetni az IGAZI TÖRTÉNELMÜNKET és nem azt amit egyesek akarnak,hogy tudjunk!!!És a politikai rész:istenítik Orbánt,holott ő csak egy nagyszájú bábú!A magyar gárda csak hecc,velük akarják kibújtatni a szöget a zsákból(szerintem).Csak az a probléma,hogy a tagok és a szimpatizánsok 90%-a nem tudja miről is van szó és mit akar szimbolizálni a “MAGYAR GÁRDA”-SAJNOS!!!Még egyszer gratula nektek és minden nap nézlek “TITEKET”!ÜDV

  • baresz
   július 22, 2010 - 9:38 de.

   @ Varga István
   Nem véletlen, hogy a politikai fejtegetés megakadt a Magyar Gárda szintjén! Nem nagyon szeretnék belemászni, még akkor sem, ha meghatározza életünket. Mindenki ellen ugyanúgy lehet érvelni(és ellene is). Viszont annyira még senki politikája nem győzött meg, hogy kiálljak mellette!

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: