Kezdőlap > Uncategorized > Felvonultak a “gazdatartó marhák”

Felvonultak a “gazdatartó marhák”

DSCF2610 [1600x1200] Nagyapám mindig azt mondta, hogy aki állatot tart, az gazdatartó marha. Tudta mit beszél, nem irónikusan vagy csúfolkodás céljából mondta, tudta mit jelent. Neki is volt ló, tehén, disznó, tyúk, nyúl. Reggel fel kell kelni, fejni kell, enni kell adni az állatoknak, utána inni kell adni, kitakarítani az állatok alját. Közben kaszálni, forgatni, takarni, szántani, vetni, aratni s trágyázni kell. Délben megint abrakolni, este ismét fejni, s ugyanazt a jól megszokott munkát kell elvégezni. Utána csarnokba vinni a tejet, s számigálni, hogy hónap végén mennyi pénzt is kell kapjanak belőle. Nem nehéz kiszámolni.DSCF2613 [1600x1200]

Az a liter tej, amit megveszek az Oncosban 4 lejért, a csarnokban csak 80 banit, esetleg egy lejt ér. De csak azért, mert még nincs pasztörizálva, s még jó zsíros tej. A sok eljárás, amivel leszednek róla vagy két rend tejfelet, sokba kerül. Ezé’ kell annyit fizetni érte a bótba. S egy liter agyonsavazott borvíz minimum másfél lej… pedig azzal nem kell annyit dolgozni! Hol az igazság? Mátyással eltemették azt is.

DSCF2611 [1600x1200]Termelni akarunk, nem importálni! Ez volt felírva a zászlókra, amit az ablakom alatt lengettek ma egész nap a gazdatartó marhák. Felvonultak a tanács elé jogaikért. Ők is dolgoznak, ugyanúgy, mint valaha tatám. Most több a traktor, korszerűbbek a gépek, de akkor is kérges a főldművelők keze. Miért? Azé’, hogy külföldről hozzák féláron az agyontápozott húst, ami lehet, hogy el sem ér élve a vágóhídra… De ezt nem kell tudnia a fogyasztónak. Az a fontos, hogy importálni lehet, mert azt olcsóbban adják. S ha éhenhal az itthoni paraszt, akkor mi van? Termeljen olcsóbban! Ezért kiabálják ma ők is, hogy “Le az elnökkel!” Zúgnak a kolompok, a füttyök hasítják a levegőt, a hujjogtatástól nem hallatszik a vezetőség hazug ígérgetése!

DSCF2612 [1600x1200]… és felzendül a kovásznai fúvósok zenéje: Szép város Kolozsvár…

Hangzavar van? Mintha nem lenne oka. S közbe’ megpróbáljuk lecsendesíteni a tömeget, port hinteni a szemekbe, s gondolni: Éljen az olcsó import, haljon itthon a paraszt, gazdagodjunk mi! Minket véd a törvényünk, a zsandárok, őket semmi!

Szegény gazdatartó marhák vagyunk mind!

Reklámok
  1. simonlacko
    június 29, 2010 - 5:47 du.

    koszi a szulinapi koszontot megkaptam

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: