Kezdőlap > Blogol, Gyerekek > Gyermeknek lenni jó!

Gyermeknek lenni jó!

szeptember 13, 2010 Hozzászólás Go to comments

child_parent A tegnap este meglátogattuk azt a játszóteret, ami a tömbház előtt van! Hinta nekünk is volt otthon, de csúúúúúúszda! Az nem volt… talán ezért van, hogy bárhol, bármikor látok egy csúszdát, felébred bennem a gyermeki vágy: Ereszkedjünk egyet. Csak két másodperc, mire az aljára érek, de akkor is vagány! Habár nem nekünk méretezték a blokkkkk előtti csúszókát, mégis kipróbáltuk. Jó volt gyereknek lenni arra a pár percre…

S közben az jutott eszembe, hogy mindig jó gyermeknek lenni. Jó – agyondarált közhelyekkel élve 😀 – egy nép gyermekének lenni, Isten gyermekének lenni! És úgy általában a szüleink gyermekeinek lenni. Tudom, sajnos van olyan, aki nem így gondolja. Különböző okokból kiindulva asszondja, hogy ő nem elégedett a szüleivel, szívesen lenne másnak a gyermeke! Nem azt mondom, hogy minden gyermeknek van ilyen időszaka, de sokan meg kell birkózzanak ezzel, hogy elérjenek arra az érzésre: “Szeretem a szüleimet, és nem lennék senki más gyermeke!”

Van olyan is, akinek nem adatott meg igazán az érzés: “Valakinek gyermeke vagyok!” S ha érzi is, nem tudja, hogy kinek, mert árva. A nevelőszülei igyekeznek, de mégis érzi, hogy ez nem az igazi. Egy kicsit mindig féltékenyen nézi, ahogy a fekete hajú, fekete szemű sovány gyereket kézen fogja a fekete hajú, fekete szemű sovány apja, és bevezeti az élet dolgainak sűrűségébe.

Gyermeknek lenni felelősség is. Nem csak az iskolában kapott jegyekre kell gondolni, hanem a felnőtt korra is. Mikor már nem az édesapám házában lakom, nem az édesanyám főztjét eszem. Van egy másik család, ahol én vagyok az apa, és úgy nevelem a gyermekemet, ahogy édesapám nevelt engem. Apa vagyok, de gyermek is. Bizonyos értelemben elszakadtam a szüleimtől, de ők akkor is büszkék ha valakitől dícséretet hallanak felőlünk, s szomorúak, ha nem jól alakulnak a dolgaink. Felelősség, hogy lássák: a tizen-huszon év nevelésnek ember lett az eredménye. Hogy azt a sok szeretetet, segítséget, amit kaptunk, egyszer kamatostól visszaadjuk…

Nem csak akkor jó gyermeknek lenni, amikor a gondokat elfeledve játszunk! Akkor is, amikor ez felelőséggel, önfeláldozással és odaadással jár!

Gyermeknek születünk, és gyermekekként is halunk meg… egyszer!

Kicsit hasonló itt!

Reklámok
Kategóriák:Blogol, Gyerekek Címke: , , ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: