Kezdőlap > Blogol > Egyenlőség

Egyenlőség

Egyenlo Múltkor este volt egy beszélgetésem Pali bácsival. S valahogy nem hagy nyugodni a dolog. Abban nem segített, hogy valahogy elmagyarázzam neki a dolgot, de abban igen, hogy elgondolkodjak rajta. A beszélgetés arról szólt, hogy szerinte nem helyes az, hogy mindenki egyenrangú, amikor szavazásról van szó. Szerinte annak, aki elcsavarogja az életet, ne legyen ugyanakkora súlyú szavazata, mint annak, aki gyereket nevel, vagy üzemet vezet.

És akkor én erre hoztam egy példát: Most 23 éves vagyok, egyetemista. Tehát a szavazatomat mérjük egyben. Pár év múlva, ha gyerekeim lesznek, már nő kettőre. Lehet, hogy nyerek a lottón, és veszek milliónyi részvényt, így már három. Agyongazdagodok, veszek három gyárat, négy üzemet, foglalkoztatok ezer emberkét, lesz saját rádióadóm, tévécsatornám. És így lassanként milliónyira szaporodik a szavazati jogom. Irreális a történet, de jó szemléltető eszköz. Szerintem összetévesztette az egyenjogúságot az egyenlőséggel. De most nem a pénzről van szó, hanem arról, hogy mennyit ér az ember.

Lehet mérni? Lehet! Nem valljuk be magunknak, de igenis vannak olyanok, akiknél feljebbvalónak tartjuk magunkat, és vannak olyanok, akikről asszondjuk, hogy nagyobbak, mint mi. És már itt meghalt az emberi egyenlőség. Tulajdonképpen mindig megvolt, és meglesz ez a tulajdonság. Nem kifejezetten rossz, mert van, aki törekvő lesz tőle, s van, aki lázadó. Az egyik törekszik arra, hogy ne legyen “olyan”. Lázadó az, aki asszondja, hogy egyforma egy csövessel, vagy koldussal. Erre akkor jöttem rá, mikor Pali bácsi nagy szemeket meresztett arra a kijelentésemre, hogy egyformának tartom magam azzal, akit ő csavargónak nevez.

Az egyik emberke ügyesen begurul a csillogó autójával a munkahelyére. Délben puccos étteremben eszi a kaviárt, a gyerekeinek megveszi a legót, a feleségének egy nagy gyémántot, este pedig úgy fekszik le, hogy milyen jó neki. De a kocsiját egy olajas, zsíros kezű emberke javítja, a kaviárt nyolc osztály nélkül gyűjtik neki, a legót valaki be kell csomagolja, a gyémántot talán egy éhező, sovány, fekete gyermek bányászta. Szóval, micsiálna az agyongazdagodott emberke ezek nélkül?!

Bizony-bizony! Furcsa dolog ez az egyenlőség, amit könnyebb nagy szájjal hirdetni, mint betartani! Mindenki embernek születik!

Reklámok
Kategóriák:Blogol Címke: , , , , ,
 1. november 2, 2010 - 8:52 de.

  Majd pucéran az Úr előtt egyenlőek leszünk. Csak az az érzésem, hogy nem egyenlően leszünk elitéltetve. Vigyázni kell erre az egyenlőségre, mert akikkel egyenlőnek tartod magad, elviheti mindened és maradsz a filóval, a másik meg a vagyonoddal. A szavazati gépezetet meg mi polgárok úgysem tudjuk befolyásolni, bármilyen fifikás rendszert találunk ki. Pedig én aztán idealista vagyok.

  • baresz
   november 2, 2010 - 9:38 de.

   Az egyenlőségnél nem arra gondoltam, hogy mivel egyenlő vagyok x-el, y-al és z-vel, ezért mindenem odadom nekik, s így maradok az okoskodással! 😀

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: