Kezdőlap > Blogol > A vak lány

A vak lány

image Tegnap a buszon láttam egy vak lányt! Sajnos nem tudok mást szót használni rá, bármilyen tapintatlan is a “vak” kifejezés. De nem mondhatom azt, hogy látássérült, mert nem látott semmit. Ezt onnan tudom, hogy volt vele egy vakvezető kutya. ezért maradt meg annyira bennem ez a lány: a kutya miatt. Bevallom őszintén, hogy eddig csak tévében vagy képen láttam vakvezető kutyát. Élőt soha nem. Nem gondoltam, hogy ennyire megfog majd ez a “pár”. Talán nem is kellene idézőjelbe tenni. Azok alapján, amit hallottam, olvastam és tudok a vakvezető kutyákról, nem túlzó kijelentés a pár.

Amikor még mozgott a busz, a kutya nyugodtan feküdt a gazdija lábánál. Mihelyt megállt a busz, azonnal felpattant, és kész volt biztonságban levezetni a lányt a járműről. ahogy továbbmentem a busszal, visszanéztem, és csodálattal figyeltem, ahogy a tömeg között úgy vezeti a rábízott embert, hogy még véletlenül sem mentek neki senkinek. Igaz, hogy az emberek jobban figyelnek, helyet adnak neki. Ha nem tették volna, akkor is boldogulnak. Tulajdonképpen mit is kap ezért a kutya? Lehet-e egyáltalán megkérdezni, hogy mivel lehet meghálálni, kifizetni neki?

Leginkább az jutott eszembe, hogy valószínűleg – ha bekötnék a szemem –, egy emberre sem merném teljesen rábízni magam. Nemhogy egy kutyára. Itt most lehetne ragozni, hogy ilyenek az emberek és olyanok, de szükségtelen! Egyszer Krisztina próbált bekötött szemmel elvinni a botanikus kertbe. Persze a célt nem tudtam az induláskor, de végig próbáltam tájékozódni, figyelni, merre kanyarodunk. Nagy bátorság kell, hogy valaki rábízza az irányítást valaki másra.

A második gondolatom pedig az volt, hogy itt van egy lány, aki nem lát semmit, egyedül el lenne veszve, és mégis él, vannak céljai, küzd valamiért. A kezében lévő céges mappáról feltételezem, hogy dolgozik. Még ismerek egy embert, aki megvakult, de elvégezte az egyetemet, azt hiszem le is doktorált, és könyvet adott ki. Mi motiválja ezeket az embereket? elcsodálkozom rajtuk, hogy mi lenne ezekből, ha nem lenne semmilyen hátrányosságuk?! Nem azokkal a kéregetőkkel találnak, akik felkapaszkodnak a buszra, kezedbe adnak egy cédulát és kérik a pénzt, mert ők süket-némák, árvák, és halnak éhen! Mikor végeztek egy buszon, fel a másikra, harmadikra. Tegyük fel, hogy fele igaz annak, amit a papírra írnak. Annyi szervezet van, akikhez fordulhatnának, segítenek munkát keresni! Vagy ennek nincs hagyománya? Bennük nincs meg az a haladni vágyás?

Reklámok
Kategóriák:Blogol Címke: , , , , ,
 1. Kicsi Zsu
  november 3, 2010 - 9:51 du.

  Hat nem akarom osztani s szorozni a kutyakkal kapcsolatos elmenyeimet, s elmenyeidet, mert ugy-e neked is van, de ez az idezet elmondja lenyeget:

  „A kutya nemesebb lény mint az ember. A kutya hűséges, önfeláldozó és mindenek előtt feltétel nélküli szeretete a leirigylésre méltóbb tulajdonsága amit az ember soha nem tudhat magáénak.”

  • baresz
   november 3, 2010 - 9:57 du.

   Hát… igaz s szép!

 2. Putnoky
  november 4, 2010 - 1:11 de.

  A “vak”szo` helyett hasznalhatod a vilagtalant:P;)te ostoba -Levi kifejezett keresere irtam oda ezt az ostoba szot h legyen kicsi Erdofulei beutese;))>:)

 3. baresz
  november 4, 2010 - 1:15 de.

  Köszi neked is s Levinek is! 😀

 4. november 4, 2010 - 5:28 du.

  Barni bá maga sohasem alszik?

  • baresz
   november 4, 2010 - 5:34 du.

   De, szoktam! MInden nap… délután! 😛

 5. november 4, 2010 - 5:35 du.

  hat most sem alszol, pedig delutan van 😛

  • baresz
   november 4, 2010 - 5:37 du.

   Enni fel kell kelni! 😛

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: