Kezdőlap > Blogol, VH > Szemét

Szemét

DSC_1520 Elnézem, hogy az emberek mi mindent ki nem dobnak, mármint itt. Otthon, mikor kitesszük a szemetet, hogy vigyék el, nem szokott benne sem tévé, sem fotel, sem ágy vagy hűtő lenni. Otthon szemét az, amit már nem lehet semmire sem használni, még alkatrésznek sem. Ha tönkremegy a tévé, akkor kiszeded belőle azokat a dolgokat, amiket esetleg még használhatsz, utána megy a süllyesztőbe. Amit az ember összeseper az udvarról, vagy ami összetört, az a szemét.

Itt pedig! Hihetetlen, hogy miket nem pakolnak ki. A régi tévé, amin karcolás sincs, ki van rakva. Biztos nem azért, mert nem működik, hanem azé’, me’ megvették az új plazmát. Honnan tudom? Onnan, hogy a kihajított Sony tévé mellett ott volt a plazma doboza, s láttam, mikor az emberke lecipelte a szemetet. A kirakott hűtőben még nem olvadt el a jég, biztos az is ment volna még egy-két évet. Kolozsváron a zzzegyetemisták úgy örvendenének neki! A bőrfotelről nem is beszélve. Nem zavarna senkit, hogy a jobb karján féltenyérnyi helyen ki volt szakadva a bőr! Ki nézi? Falura jó, városon úgyse nézik! Csak nem itt. Polcok… még csak meg sem volt pattanva sehol a sarka. Mint ahogy gyaloglógépnek se! Nem kell, kidobjuk!

Ha nem találtam volna bebútorozott lakást, a szemétből, szinte ingyen bútorozhattam volna be. Lehet, hogy nem talált volna a bútorok stílusa és színe, de kit zavar?! Senkit. Az a fő, hogy másnak nem kellett, s ingyen van. Az egyik ismerősöm mesélte el, hogy van egy hétvégi háza. Az alagsorba kialakított egy műhelyt magának. A szerszámoknak sok polc kellett. Így ügyesen elindult, s a szemétből kiszedegette a jó faanyagot. Kidobták, de neki kincset ért! És nem csak ő gondolkodik így. Hanem egy dzsippes csávóka is, akit néha látok esténként. Kijön a parkolóba, a szemét mellett lelassít, s ha talál valami használhatót, már viszi is. Az ócskán is kap érte valami aprót, ha használni nem is tudja!

Mióta elindította Muzsi Attila a Poorbook nevű kezdeményezést, néha elgondolkodok azon, hogy innen “osztán” lehetne hazavinni dolgokat a szegényeknek. Csak egy mikróbusz kellene, amibe bepakolsz, s viszed. Nem is lenne bolondság. Még a büszkébbek sem mondhatnák azt, hogy nem kell, más szemetibe’ nem élek! Pedig lehetne… még egy generációt kiszolgálnának a kihajított dolgok, az biztos.

Ennyi a különbség a két ország között… itt megengedhetik az emberek maguknak, hogy ne azé’ vágjanak ki valamit, mert nem mükszik, hanem azé’, me’ tudnak újítani.

Reklámok
Kategóriák:Blogol, VH Címke: , , , , , , ,
 1. február 17, 2011 - 10:41 du.

  Kidobtam az Coca-Cola-s flakont, pedig új volt 😀

 2. február 17, 2011 - 10:43 du.

  Na de ez igaz…kivágnak mindent, s a másik hal éhen 1000 kilométerrel arrébb :-j

  • baresz
   február 17, 2011 - 10:47 du.

   S mit érdérdekli őket, hogy mi van ezer kilóméterre? Még az sem, hogy százra mi van!

 3. február 17, 2011 - 10:51 du.

  Nem akarok ünneprontó lenni, de Svájcba eddig Levit is kidobták volna :)) akármi is lenne 1000 kilométerrel arrébb :-j

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: