Kezdőlap > Blogol, otthon > Erdély Románia legjobb országimázs-javító exportterméke

Erdély Románia legjobb országimázs-javító exportterméke

DSCF3578 Mostanában az angolok ellepték Erdélyt! Na, nem kell megijedni, nem invázióra készülnek, csupán egy vezetőt küldtek. Az is lehet, hogy csak felderítőnek… Éppen Károly herceg mondta, hogy Erdély Románia legjobb országimázs-javító exportterméke. Azért is lett ez a mondat a címe az írásnak, mert tele van optimizmussal és dicsérettel. Feltételezhetnénk azt is, hogy csak udvariasságból hangzott el, de az tönkretenné a kijelentés által bennünk felébredő büszkeséget és megelégedést: “Csak elhiszi már valaki, ha egy angol főméltóság mondja! Olyan valaki, aki a világot bejárta!” S egy ilyen ember hozzánk jön, és annyira megtetszik neki a kaszálás, hogy kér is egyet.

Na ez volt az, ami elgondolkoztatott. Azaz megint fellobbantotta bennem egy turisztikai cég gondolatát. Nem kell nagy dologra gondolni. Csak egy kicsi vállalkozás kellene, némi ismeretséggel s óriási reklámmal. Ez eddig mind megoldható. Nem is annyira a profit miatt jutott eszembe. Inkább dacból jött az ötlet: többször is olvastam hogy milliónyi eurókat ad az állam a turizmus fellendítésére. A napokban is olvastam egy hasonló cikket, de nem találom, különben belinkelném. Annak ellenére, hogy ekkora pénzeket kapunk, nem sok látszik belőle. Mindig nagy hűhó volt körülötte, de Erdélyben a turizmus… hát siralmas ahhoz képest, hogy milyen lehetne.

A külföldi ember örül, ha egy kicsit elszabadulhat a városból, a munkahelyről. Azt hiszi, hogy tudja, mi az erdő, s mikor meglátja, akkor tátva marad a szája. Ott van a herceg: kaszál öt percet, s úgy megtetszik, hogy azt otthon meg kell mutatni a lordoknak! Most nem feltétlenül nagyrangú emberekre gondolok, akiket el lehetne hozni, hanem átlagos, mindennapi emberekre. S akkor jön a kérdés: “Azt hiszed ezek fizetnek, hogy itt lehessenek?!” Igen, azt hiszem.

A múltkor Szilivel is beszéltük, hogy az itteni élet akkora élmény nekik, amit el sem tudunk képzelni. Nekünk minden megvan, csak az elindulás nehéz. S akkor jönnének az emberkék. Szekéren felvinni őket az erdőre az egyik villába. Reggel madárfüttyre ébrednek, reggeli előtt egy deci háziszőttes, rövid kirándulás. Délután halásznának egy nagyot a halastónál. Este egy nagy tokány, tábortűz, nóta. Még arról is szó lehetne, hogy az otthoni zenélő gyermekek húzzák a talpalávalót, a néptáncosok kettőt fordulnak. Másnap megmutatni a falut s a környéket. Szóba állnak 1-2 idősebb emberkével, megtanulnak kaszálni. Ez már két nap. S lehetne kirándulni a környéken, mert van látnivaló bőven. Mindenkinek jó lenne: a villatulajdonosnak lenne forgalma, a halásztanya is menne. Egy nénike mindig mehetne főzni. A zenekarnak s a táncosoknak is kerülne valami aprócska. Aki megszervezte, annak is. Az állam is keresne valamennyi adócskát, a falu is fellendülne. Meglenne a reklám is, lenne turizmus. A szinte semmiből fellendülne a régió. Esetleg az üres házacskák is elkelnének.

Idővel lehetne egy tájházszerűséget is fabrikálni. Legalább egy helyen lehetne a múzeum maradványa, az érték. Ha erősen szabadon engedem a fantáziám, még egy kisebbecske lovarda is kaphatna helyet az udvaron. Vannak még, akik szőnek, az is élmény a külföldinek. Kinyílna a világ az embereknek!

Persze ez csak elmélet egyelőre. De ha egyszer lesz idő, ember, s egy aprócska tőke, akár valóság is lehetne belőle…

Reklámok
 1. Mano
  május 19, 2011 - 12:58 de.

  Lájkolom a cikked koléga! 😀 van a dologban potenciál az biztos 🙂 Másodéven fogunk ilyesmiről tanulni faluturizmus keretén belül.:)

  • baresz
   május 19, 2011 - 12:48 du.

   Kösziköszi!
   Ezek szerint egy év múlva lesz már űgyvezető igazgatónk is? 😀

 2. Zsuzsa
  május 19, 2011 - 12:48 du.

  igen, nagyon jó ötletnek találom én is. hogy az állam rengeteg pénzt ad a turizmusra? igen, ad, hogy sportpályák és úszómedencék építüljenej olyan helyekre, ahova egyszer megfelelő útviszonyok kellenének. hogy magyar vidékre pénz kerüljön, nem hiszem. viszont ha az ötlet megvalósulna, az fantasztikus lenne. fellendítené a vidéket. biztos akadna lelkes pártoló, ha egy kis tőke lenne hozzá.na és persze megfelelő útviszonyok is kellenének, ami már meghaladja az egyszerű ember megvalósításait. na de mindenképp hajrá!!!

  • baresz
   május 19, 2011 - 12:50 du.

   Ez az! Hiába vagy ügyes, nagyon fényesre kell nyalni valakiét, hogy egyáltelán megközelíthető legyen! De ki tudja, talán szépen lassan oda fejlődünk, hogy lesz belőle valami! 😀

  • május 21, 2011 - 1:20 de.

   Kerülne magyar vidékre is pénz, csak a tisztelt vezetőknek is tudni kellene azt a pénzt megfogni…. Bardoc Község nem panaszkodhat ilyen téren (Szerencsénkre) de ugye mindannyian olvastunk-hallottunk a Barót vs. Borvíz-útja cirkuszról….:)

 3. május 21, 2011 - 1:17 de.

  Kialakul szerre, csak bízni kell benne és kitartani! Reméljük a legjobbakat! 🙂

 4. május 21, 2011 - 1:21 de.

  baresz :
  Kösziköszi!
  Ezek szerint egy év múlva lesz már űgyvezető igazgatónk is?

  Manó majd járj el kurzusokra és figyelj is oda azokon az órákon! 😀

 5. Mano
  május 22, 2011 - 6:06 du.

  oké oké legalább arra eljárok :)) (a többire is közbe közbe) am barni mester egy valamit hiányolok az oldaladról….nincsen Lájk gomb 😀 :)) tudod már csak ugy megszokásból;))

  • baresz
   május 22, 2011 - 6:12 du.

   Lájk nincs, de Tetszik van! 😀

 6. Mano
  május 23, 2011 - 3:27 du.

  elnezést kérek! 😀 ;))

  • baresz
   május 25, 2011 - 10:21 de.

   Semmi gond! 😛

 7. május 25, 2011 - 6:32 du.

  Mano :
  elnezést kérek! )

  malac Manó

 8. május 27, 2011 - 5:17 de.

  Biztos megérné csinálni.

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: