Kezdőlap > Blogol > Kommentálni tudni kell(ene)!

Kommentálni tudni kell(ene)!

toll Jelen írást főleg azoknak ajánlom, akik rendszeresen kommentet fűznek egy-egy nagyobbacska vagy valóban nagy hírportál cikkeihez! Nem akarok kioktatni senkit, nem az én tisztem! Csupán szúrja a szemem, hogy vannak olyanok, akik nem tudnak érdemlegesen hozzászólni a bejegyzésekhez. Leírom: az erdély.ma oldalon tapasztalom ezt leginkább! De van belőle a székelyhonon is bőven! Szóval, ahol összegyűlnek az emberek!

Mit is? Azt, hogy a hozzászólók egymást szidják. Általában a legolvasottabb és a legtöbb véleménnyel rendelkező írásokat olvasom el először. Kíváncsi lennék mások véleményére az adott témával kapcsolatban. Nem azt mondom, van egy-két odavaló hozzászólás is, de elvétve. Míg meg nem jelennek azok az egyének, akiket nem érdekel a téma, csak az, hogy szívassanak másokat. El is tudom képzelni, hogy direkt lesik, hogy ki ír hozzászólást, egyből legörgetnek az oldal aljára, kipécéznek maguknak egy nevet, és akkor azzal összeakaszkodnak! Kell a cirkusz, na, kell! Biztos hasznos és szórakoztató… számukra! Szerintem még a szerkesztők is élvezik! Elvégre ha nekem beszól valaki, akkor azonnal ugranom kell, és lehetőleg sokkal bántóbban kell megvédenem magam és a véleményem! Így a társalgás szépen lassan a lehető legbunkóbb szintre süllyed! A végén már ott tart a beszélgetés, hogy senki sem tudja, mi van a cikkben, ki mit írt. Csak kommentek legyenek, mert az biztos látogatottságot jelent!

A legjobban azt bírom, amikor valaki ékezetek nélkül ír egy jó, odavaló kommentet. S akkor jön egy billentyűzet-Schumacher, aki most megmutatja, hogy ő tud helyesen és magyar karakterekkel írni. És annyit vet a képernyőre: “XY, megtanulhatna írni, magyarul!” Mert ő tud! Megtanult, s ezért le kell csapni a másikra. Az eszébe sem jut, hogy esetleg egy idős bácsika vagy nénike csüccsent le öt percre az unokája gépéhez, valahogy elolvasta a híreket, és nem ismeri az Alt+Shift kombinációt! S ha ismeri is, nem találja az “á”, “ő” vagy “é” betűt. Így inkább lemond erről a luxusról, és begépeli, ahogy tudja! Nem is sejti, hogy vannak íkúbajnokok, akik csak erre várnak!

A második tipikus viselkedési forma: nem fogadunk el a miénknek részben vagy teljesen ellentmondó véleményt! Másnak nincs igaza, csak nekünk! S amikor érzi az ember, hogy az észérvek ellene vannak, akkor lemondjuk mindennek mocskos hazaárulótól magyarellenes komcsiig! Kicsit emlékeztet ez erő győzelmére az ész felett!

A harmadik tipikus eset, amikor egy bizonyos kommentáló a cikk szerzőjét, annak stílusát vagy éppenséggel a hír igaz voltát rágalmazza. Na, az ilyen eset már valami! Van, hogy a szerző legszívesebben kiradírozná a nevét az írás alól, de megesik, hogy bátran kiáll maga mellett! (Na ez egy szép mondat volt: maga mellett… inkább magáért!)

De semmi baj, még jó, hogy van moderátor! De még milyen! Sokszor a legcifrábban kikanyarított komment sem vetekedhet a moderátor bátor, lényegre törő, őszinte és egyben fegyelmező hozzászólásával, amivel elegánsan elküld valahova! S akkor szoktam feltenni magamban a kérdést: mit várj, ha már a házigazda is így áll a dolgokhoz?!

Reklámok
 1. június 1, 2011 - 10:33 de.

  Szerintem az sem jó dolog, ha nem állsz ki a hozzászólásban leírt vélemény mellett! A vélemény legyen értelmes, megalapozott és akkor nem kell megváltoztatni azt!

  • baresz
   június 1, 2011 - 11:27 de.

   Persze, ki kell állni a véleményed mellett! De azt úgy, hogy tartsd tiszteletben a többiekét…

 2. június 1, 2011 - 10:12 du.

  Most olyan kommentet írok, amiért érdemes ilyen blogot írni! :))
  Kellene egy blogbejegyzés arról, hogy a vadmalac hasonlít Szilire, vagy Szili a vadmalacra? Nem jutok dűlőre a témában!!! 😦

 3. június 1, 2011 - 10:39 du.

  Itt lehet komment-téren művelődni: http://www.kommenthuszar.com 😀

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: