Kezdőlap > Blogol, otthon > Népszámlálás 2011: Székely, ungur vagy maghiar?

Népszámlálás 2011: Székely, ungur vagy maghiar?

Egyre nagyobb feneke kezd lenni ennek a népszámlálásnak. Reklámozzák mindenhol, hogy Minden magyar számít! S ez így is van rendjén! De lassan kezd az agyamra menni az ilyen és ehhez hasonló mail-rengeteg:

Kapott és továbbított felhívás
Nos ide figyeljetek, de nagyon jól!!!!! Nem elég az, hogy a sok ésszel megáldott székely nemzet székelynek vallja magát a népszámláláskor, hogy lehetőleg minél kevesebb magyart regisztráljanak (aminek a román karhatalom lehető legnagyobb hurrával örvend) még kitaláltak egy újabb stikát amivel lehet bomlasztani a magyarságot. Jól figyeljetek benne vagyok a népszámlálási egységben. HÁROM lehetőség…e van a magyarságnak. És figyeljétek meg milyen jól kigondolták ezek, hogy miként kell csinálni. Jön a dolgozó és megkérdi, hogy milyen nemzetiségű vagy. Te mondod, hogy maghiar vagy ungur vagy secui. De képzeljétek el a maghiar és az ungur külön kóddal működik. Hihetetlen de így van. Így most már három nemzet leszünk. Jól figyeljetek!!!!!!!! Ha azt mondjátok maghiar akkor a dolgozó beír egy kódot: 1101. Ungur 1102 és secui 1103. Nagyon figyeljetek oda mit mondtok. És azt is figyeljétek, hogy mit írnak be. Jegyezzétek meg jól ezt a három számot. Üdvözlöm a fél téglával mellüket veregető székelyeket akik még mindig azt tartják, hogy ki kell tartani. Így bomlasztanak minket. Ugyanis van aki reflexből ungurt mond, van aki maghiart és ott vannak a nemzetmentők akik eldöntötték, hogy nem tartoznak közénk. És ki röhög? A karhatalom. Leesett a pofám mikor ma megláttam. Szórjátok mindenfelé, hogy mindenki tudja

 

DSC_3687-3Na akkor itt álljunk meg egy pillanatra! Nem tudom, hogy ki indította el ezt az üzenetet. A “sok ésszel megáldott székely nemzet” kifejezést nem kell senkinek lefordítani, mindenki érti a célzást. Viszont üzenem a levélke szerzőjének, hogy egy kicsit el van tévedve. Gyuri bá’ biztos nem azért vallja magát székelynek, hogy minél kevesebb magyart regisztráljanak, hogy ezzel jól keresztbe tegyen a tulipános bandának és társainak, miközben téglával veri a mellét. Amúgy honnan jön ez a kifejezés: fél téglával mellüket veregető székelyek? Ilyent még nem is hallottam! Ejisze Nokiagyáros lett a székelység, s abból is a régi féltéglákkal akarnak kitűnni? Nem mondom, ismerek pár emberkét, akik a mezőn is nyakukban hordják a féltéglát, de biztos nem azért, hogy a mellüket döngessék vele!

Három kód! Minek? Mi a különbség az ungur és a magyar között? Kukkerék megkérdeztek pár moldvait. De ha ugyanazt jelenti, akkor minek kell megkülönböztető kód? A románok esetében is van ilyen? Ezt nem csak én kérdezem, hanem biza megkérdezte Kulcsár Terza József is – választ nem adott! Majd lehet választani, hogy ki roma és ki cigány?! De az eredeti kérdésnél maradva, megnéztem a DEXet is, hátha okosabb, elvégre román kifejezést kell(ene) magyarázni. Ezt mondja a “maghiar” kifejezésre:

MAGHIÁR, -Ă, maghiari, -e s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Ungariei sau este originară de acolo; ungur. 2. Adj. Care aparține Ungariei sau populației ei; privitor la Ungaria sau la populația ei, originar din Ungaria; unguresc, ungar. ♦ (Substantivat, f.) Limba maghiară. – Din magh. magyar.

MAGHIÁR1 ~ă (~i, ~e) Care aparține Ungariei sau populației ei; din Ungaria; unguresc; ungar. [Sil. -ghiar] /<ung. magyar

MAGHIÁR2 ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Ungariei sau este originară din Ungaria. [Sil. -ghiar] /<ung. magyar

Az “ungur” címszó alatt ez szerepel:

ÚNGUR, unguri, s. m. Maghiar. – Din sl. ongrinŭ.

ÚNGUR ~i m. Persoană care face parte din populația de bază a Ungariei sau este originară din Ungaria; maghiar. /<sl. ongrinu

ÚNGUR s. maghiar.

Na, mi a különbség? Amikor valaki kérdezi, akkor te maghiarnak vallod magad, de a román ismerősök nagy valószínűséggel ungurnak mondanak. Ezt az ügyes politikusok kellene tisztázzák, mert az ember hiába áll szembe a biztossal, hogy “Na akkor mi is a különbség a kettő között?!”, mert nagy valószínűséggel nem kap pontos választ. S ilyenkor jön a székely furfang: ha nem tudom biztosra, akkor leszek székely, mert azt száz százalékos! Igen, kicsit furcsa és megkérdőjelezhető gondolatmenet, de jobbal nem szolgálhatok.

Viszont a modern világnak és a technikai fejlődésnek köszönhetően van egy olyan, hogy számítógép, amit az internetre lehet csatlakoztatni(néhol már kábel sem kell), s ha az ember begépeli, hogy nepszamlalas.ro, akkor sok kérdésre választ kaphat, és nem ír ilyen dörgedelmes leveleket! Itt van egy kisebb eligazítás, amiből kiderül, hogy tulajdonképpen nem azok osztják meg a magyarságot, akik székelynek vallják magukat, hanem a politikusok, ha éppen úgy gondolják. Ha az érdek úgy követeli, akkor szétválasztják, ha éppen az ellenkezője jó, akkor nem vágják le.

Ha arra kerül sor, akkor biztos székelyt mondok, annak ellenére, hogy a politikai erők arra buzdítanak, hogy magyarnak valljuk magunkat! Mé’, a széköly ejisze nem magyar?!

Reklámok
 1. Zsuzsa
  október 20, 2011 - 6:37 du.

  Sajnos nagy por van keverve a népszámlálás körül. És sajnos mind a magyarság hátrányára. Én is mindig, minden körülmények között székelynek vallom magam. Most viszont a népszámláláskor éppen azert, hogy ne legyen megosztva a magyarság , magyarnak kell vallanom magam. Mert ha székelynek vallom és a megszámlálás során lesz …% székely, akkor sajnos a román fejesek ezt úgy találták ki, hogy a székely az nem magyar, hanem az székely. Tehát még egy fajta nemzetiség létezik Romániában. Így magyar kevesebb van, minek nekik autonómia??!! Sőt olyat is hallottam, hogy ha nincs …% százalék magyar egy helységen belül, nincs jogunk kiírni a helység nevét magyarul. Vagy egyszerűen nem engedélyezik a magyar nyelv használatát. Tehát székelyek vagyunk, de nem írhatjuk ki magyarul helységünk nevét és beszéljünk székelyül… Szóval csavaros a dolog. Ahogy mondtam ellenünk van kitalálva és jól van kitalálva ebben megegyezhetünk. Mert hiába mondjuk, hogy székely szarta a magyart, most mégis az lenne a jó, szerintem, hogy magyarnak valljuk magunkat.

  • baresz
   október 20, 2011 - 8:02 du.

   Igen, jól ki van találva! Akármit lesz, úgy használják, ahogy akarják! 😦

 2. Ray
  október 21, 2011 - 4:46 du.

  “Mé’, a széköly ejisze nem magyar?!”… De igen! S akkor miert nem vallja magat annak? 😛

  • baresz
   október 21, 2011 - 5:01 du.

   Me’ van olyan lehetőség, hogy széköly! S hogy kevesebb legyen a magyar! S ahogy eddig is, a magyarokhoz számolták… ejisze most es!
   Na de viccet félre téve, magyar leszek, hátha segít valahol s valamiben… Csak azt nem tudom, hogy melyik fajta…

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: