Kezdőlap > Uncategorized > Hejes iráss!?

Hejes iráss!?

helyesiras Minden ember életében vannak olyan dolgok, amik nagyon-nagyon tudják idegesíteni. Mindegy, hogy apróság vagy komoly, egyformán fel tudják húzni. Na, így vagyok én is elég sok dologgal (Két mondatban kétszer használtam azt a szót, hogy “dolog”! Többet kellene olvassak!?). Most nem sorolom fel az egészet, túl hosszú lenne a lista.

Sokkal látványosabb és szórakoztatóbb volna ez a bejegyzés, ha szemléltetőeszközt is használhatnék, mondjuk egy-két idézetet. De nem is szükséges, mindenki találkozik naponta a FB-on olyan mondatokkal, amikből nem csak a pont s a vessző hiányzik, hanem mindenemü hüje hejes irási szabáj betartása is. A másik ok: nem akarok szemét lenni! A szomorú az, hogy a szerzők közül sokan vagy egyetemisták, vagy már elvégezték az egyetemet. Ha valaki nem tud egy ép mondatot leírni, akkor az hogy fog dolgozni? Ha véletlenül papírmunkát kap, elindítja a wordot, s addig javítgatja a szöveget, míg eltűnik az összes vörös vonal a szavak alól?

Mindenki járt minimum 12 évet iskolába, ami azt jelenti, hogy bő tíz év állt rendelkezésre, hogy a megtanult betűvetést csiszolgassa. Ritka az a gyermek, amelyik magától s szívesen ül le tanulni, mert tudja: amit megtanul, nem veheti el senki tőle! A tanár kell leültesse a székre a könyv elé! Emlékszem, az első könyv, amit elolvastam Defoe – A teljes nagy Robinson volt. Egy kerek évig tartott, míg átrágtam magam rajta. Kínszenvedésnek indult, de a végére megszerettem a könyveket. Verne regényét a rejtelmes szigetről már két hét alatt végeztem ki.

Az tud igazán felhúzni, amikor “sz” helyett “x”-t, “i” helyett “y” használ valaki! Nem tudom sem megérteni, sem elfogadni! Van egy szép nyelv, aminek megvannak a betűi, szavainak megvan a formája, a mondatoknak a struktúrája. Mégis nyakra főre születnek az újítások: xia, köxi, köxe, oxa, Barny és társai. Akinek nem tetszik, az bexéljen inglishül!

Akár a felületesség, nemtörődömség, vagányság, akár a tudatlanság az oka, nem szép, ha a leírt gondolatainkban hemzsegnek a hibák! Főleg nem akkor, ha egy nagyobbacska portálon hozzászólásokban okoskodunk, vagy Fészbúkon írunk egy szebbecske szöveget az ismerőseink képe alá.

Ajánlom a magyar helyesírás szabályainak online verzióját és a magyarhelyesírás.hu-t. Kár lenne ezért a szép nyelvért, nem?

Reklámok
 1. Nagy Zoltan
  március 4, 2012 - 12:34 de.

  Olvastam egy erdekes tanulmany arrol hogy a helyes iras tulajdonkeppen majd hogy nem ertelmetlen ha a szavak rendje(szep magyarul kontextus) jol van megirva. Ext is j0l t9d03t olv4sn1 pedig hibasan van irva, az emberi agy egyik meg letezo elonye a vele “egyenrangu” mesterseges inteligencia algoritmusokkal szemben. A szamitogep nem tud “rendszert”/mondanivalot latni egy szovegben kiveve ha azt lehet szavakon kent elemezni nem pedig osszefuggesben. Szerintem valami mondanivaloja sokkal fontossabb mint annak nyelvtani hellyesege.

  • baresz
   március 4, 2012 - 8:53 de.

   A tanulmányt ismerem, eléggé felkapott mostanában, mindenfelé terjed és sokan űzik. Az szép, jó és hasznos, hogy az emberi agy ilyen csodálatos módon van megalkotva, de számomra ez akkor sem ok arra, hogy ne próbálkozzak helyesen írni. Messenger, Skype, FB, Twitter, Myspace, Hi5-on persze szinte bármit megengedhet magának az ember. De ha papírra kell írni…

 2. március 4, 2012 - 11:22 du.

  A legmesszemenőbbekig egyetértek veled Barni, engem is hihetetlenül tud idegesíteni ez a dolog… Szerintem az igénytelenség is közrejátszik! Mindenki magát minősíti!

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: