Kezdőlap > Blogol, Zene > x Faktor 2012 – A hangerő velünk van, a magyar nyelv nem annyira

x Faktor 2012 – A hangerő velünk van, a magyar nyelv nem annyira

Jókai azzal kezdi az Egy magyar nábob regényét – tulajdonképpen a második fejezetet -, hogy ügyesen leírja a fiatal mervejjök párizsi életét. A következő oldalakból pedig kiderül, hogy nem volt divatos Magyarországon maradni. A Bélákból Abellinók lettek, a nyugati kultúra volt az iránytű, hogy merre kell haladni, mit kell elérni.

Az este fél füllel belehallgattam az X Faktorba. Az jutott eszembe róla, hogy Jókai ma is megírhatná a regényt, csak az évszámot kellene átírja, a franciák helyett az amcsikat utánozzuk, a merveilleux helyett marvellous-t mondunk és időszerű is. Mindez pedig arról jutott eszembe, hogy a legjobb 25 versenyző közül nagyon-nagyon kevesen énekeltek magyarul.

Na, nem magyarkodni akarok, csak kicsit elgondolkodtatott a dolog. Ugyebár MAGYAR sztárokat keresnek. Szerethető magyar sztárokat. Milyen dalokat szeret meg az ember leghamarabb? Amelyek az anyanyelvén szólnak. Igaz, hogy ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy. Angol nélkül szinte (vagy egyáltalán) nincs esély arra, hogy az ember neve külföldön is ismert legyen. (Melyik amerikai kezd magyar dalokat motyogni?!) Az ismertséggel jön a hírnév. A hírnévvel pedig a pénz, a csillogás és az olvasztás. Legyen mindenki egyforma műanyag! Aki pedig magyarul akar énekelni, mert esetleg csak úgy tud, az maradjon otthon, lépjen fel háromezer helyett háromszáz ember előtt. Valószínűleg többet elárul egy Like, By the way, Wonderfool, Spirit név egy magyar csapatról, mintha ékes magyar nyelven találtak volna valami hasonlóan egyedi és jól csengő nevet.

Következésképpen: szerintem egyéniséggel rendelkező előadókat kellene keresni, akik elsősorban énekelni tudnak – s nem csak jól áll a színpad nekik -, és nem csillogó amerikai fénymásolatokat. Ha Lady Gagat, Celine Diont, Rihannat akarok hallgatni, akkor meghallgatom eredetiben, nem pedig egy másolatot róla.

…az is igaz, hogy botfülem van és nem is értek hozzá…

Reklámok
Kategóriák:Blogol, Zene Címke: , , , , , ,
  1. november 3, 2012 - 10:32 du.

    Egyetértek minden egyes gondolattal! Kár, hogy nem láttam hamarabb…:)

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: